Něco lehkého, rychlého a jednoduchého :)
RECEPT: Lilkové
šátečky s ovčím sýrem (2 porce)
Potřebujeme:
1 větší lilek
1 lžíci soli
2 čtverečky ovčího sýru (asi 3-4cm)
Trochu oleje na smažení
Postup:
Z omytého neloupaného lilku ukrojíme 4 dlouhé
pásy (asi 0,5 cm široké). Tyto pásy vložíme do vroucí osolené vody a necháme
změknout. Měkké pásy vysušíme na plátýnku a poté z nich uděláme dva kříže.
Do středu křížů vložíme čtvereček sýru a zabalíme – z lilku uděláme
šátečky, nejdříve zabalíme vnější pás a poté vnitřní.
Hotový šáteček vložíme na rozpálený olej (spoji dolů) a
z obou stran opečeme dozlatova. Jako přílohu můžeme použít brambory.
Nápad: Podle
mě, by bylo lepší šátečky zapékat na grilu nebo v troubě, aby nebyly tolik
mastné.
RECEPT: Lilek
s česnekem a jogurtem
Potřebujeme:
Oloupaný lilek
Hustý jogurt
Polohrubá mouka
3 stroužky česneku (podle chuti více – méně)
Sůl
Olej na smažení
Postup:
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka (můžeme použít zbytek
lilku z prvního receptu) a rozprostřeme jej na talířek – z obou stran
jej důkladně posypeme solí a necháme jej vypotit. Vyteče z něj docela
velké množství vody.
Asi po půl hodině je lilek připraven na pokračování.
Kolečka obalíme v polohrubé mouce a osmažíme na oleji. Osmažený lilek
klademe na talířek do komínku a střídáme – kolečko lilku, vrstva utřeného
česneku se solí, kolečko lilku, … atd.
Komínek ozdobíme bílým jogurtem a červenou paprikou.
Nápad:
Jestliže nemáte hustý bílý jogurt – nechtě jogurt překapat přes plátýnko nebo
jemný cedník.
Ejmy
Já jsem snad lilek nikdy ještě ani nejedla! A ovčí sýr taky ne :-) tohle bych mohla někdy zkusit :-)
OdpovědětVymazatA stejně jako ty nemám ráda když mi do vaření někdo mluví, nejradši jsem v kuchyni úplně sama :-)
To bys měla napravit a ochutnat :) A pak napiš, jaké to bylo :)
Vymazat